Veelgestelde vragen aan De Groot - grootsgedrukt.nl

FAQ

Wat zijn PMS-kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System en is een kleurensysteem waarin elke kleur een uniek nummer heeft. Omdat deze nummering overal ter wereld hetzelfde is, weten drukkers altijd precies welke kleur ze waar in uw drukwerk moeten gebruiken.

Wat betekent 1/0, 2/0, 3/0 etc.?

Dit is een aanduiding voor het kleurgebruik op het vel. De cijfers staan voor het aantal kleuren dat per zijde wordt gedrukt. Het eerste cijfer staat voor de voorzijde, het tweede cijfer (na de / ) staat voor de achterzijde. 1/1 staat voor 2-zijdig in 1-kleur gedrukt. Full-color wordt gedrukt in vier kleuren te weten CMYK. 

Wat betekent CMYK?

De C staat voor cyan (blauw), de M voor magenta (rood), de Y staat voor yellow (geel) en de K staat voor kontrast (zwart).

Waarom zien de kleuren op een beeldscherm er anders uit dan als het gedrukt is?

De belangrijkste oorzaak is dat bij een beeldscherm gebruik wordt gemaakt van het RGB-kleurensysteem. Bij drukwerk worden de kleuren opgebouwd middels PMS-kleuren of middels CMYK. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan.

Hoe kan ik de kwaliteit van het drukwerk beoordelen?

Het is logisch dat u zich afvraagt wat de specificaties van de producten zijn als u voor het eerst gaat bestellen bij De Groot - grootsgedrukt.nl. Vraag daarom gerust onze inspiratiebox aan waarin papiervoorbeelden zitten. We sturen u graag meer informatie toe, zodat u nog beter kunt kiezen uit de verschillende papiersoorten.

Hoe ontstaat kleurverschil in mijn drukwerk?

En kleurafwijking kan drie oorzaken hebben:
1. Kleurverschil als gevolg van verschillende producten / materiaalsoorten / druktechnieken.
2. Het drukbestand is niet met het goede kleurprofiel aangeleverd.
3. Bij het drukken wijkt de kleur af.

Waarom moet ik extra marge aan het bestand toevoegen?

We hebben extra marge (overvul of bleed) nodig om uw aflopende ontwerpen te kunnen snijden. Zo wordt voorkomen dat er een witte rand om uw uiting heen komt. Per product varieert deze marge.

Kunnen jullie mijn bestand opmaken?

Ja, dat is mogelijk. Hiervoor hebben wij drie tot vier werkdagen nodig. Wilt u het snel, dan kunt u onze klantenservice benaderen van wat er mogelijk is. Het is daarbij mogelijk om, voor de opmaak, onze interne ontwerpstudio Kontakt Mediapartners te benaderen. Daarna kunt u het juiste PDF bestand bij ons aanleveren. Als u toch uw ontwerp door ons wilt laten vormgeven, dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoe weet ik of mijn bestanden geschikt zijn om te drukken?

U kunt de aanleverspecificaties makkelijk downloaden, zodat u kunt zien aan welke voorwaarden uw bestanden moeten voldoen. Elk bestand wordt gratis door ons gecontroleerd op technische kwaliteit (formaat en marge). Inhoudelijk wordt uw bestand niet gecontroleerd.

Hoe krijg ik Spot-UV in mijn ontwerp?

Spot-UV is een glanzende lak die u op een bepaald deel van uw ontwerp laat plaatsen. U heeft professionele DTP-software, zoals Adobe InDesign of Illustrator, nodig voor het maken van een geschikt ontwerp voor Spot-UV. Bij vragen over de producten met Spot-UV kunt u onze klantenservice benaderen, neem vooral contact op. 

Hanteert grootsgedrukt.nl een minimum bestelbedrag?

Nee, wij hanteren geen minimum bestelbedrag.

Hoe kan ik mijn bestanden naar jullie sturen?

U kunt uw bestanden via de FTP server uploaden. Ook kunt u uw bestanden via WeTransfer onder vermelding van uw ordernummer versturen. Daarnaast kunt u, als u besteld via de webshop, de bestanden aanleveren tijdens het bestelproces. Bij vragen kunt u altijd de klantenservice benaderen.