Formaat van uw drukwerk.

Voordat een vormgever aan de slag kan, moet het formaat van het drukwerk precies bekend zijn. Op basis van het formaat maakt de vormgever het document op. Dit is een belangrijke eerste stap in het vormgevingsproces. Indien later blijkt dat het formaat wijzigt, kost het veel tijd om de vormgeving weer aan te passen aan het nieuwe formaat, dat is zonde. Kies daarom als eerste het juiste formaat. Enkele tips van onze studio kunnen hierbij helpen.

Blad- en zetspiegel.

Zetspiegel en bladspiegel

Bladspiegel is het formaat van de pagina, oftewel de plaats die het drukwerk inneemt op het papierformaat inclusief de witruimten eromheen.

Zetspiegel: het deel van de pagina binnen de bladspiegel dat u wilt bedrukken. Het is aan te raden, als het drukwerk meerdere pagina's telt, de zetspiegel op alle pagina's gelijk te houden en uit te gaan van een vaste positie. Dit wil zeggen dat de linker- en de rechterpagina in spiegelbeeld staan.
De manier waarop de zetspiegel op de bladspiegel geplaatst wordt, bepaalt voor een groot deel het aanzien van het drukwerk.

Om witte randen in het drukwerk te voorkomen, drukken we een groter formaat, dan het uiteindelijke drukwerk en snijden we de randen rondom af. Het ontwerp wordt aflopend gemaakt.

Afloop

Afloop of bleed.

Afloop of bleed is het gebied dat rondom het ontwerp iets verder doorloopt dan het formaat van uw drukwerk. In het ontwerp dient dus extra ruimte rondom meegenomen te worden. Wij hanteren een afloop van 3 mm rondom, dus boven, onder, links en rechts van het ontwerp. Afbeeldingen, foto's of kleurvlakken die tegen de rand van een pagina geplaatst worden, moeten dus doorlopen en een extra ruimte van minimaal 3 mm rondom meekrijgen. Indien deze afloop niet aanwezig is, kan bij het snijden een witte rand ontstaan tussen het beeld en de rand van de pagina. Bij het maken van een InDesign-document wordt de afloop ingegeven. Vergeet niet het beeld aflopend tegen de rand te plaatsen.

Om een slordig beeld in uw ontwerp te voorkomen, wordt ook een marge ingebouwd binnen het ontwerp, dit wordt de veiligheidsmarge genoemd.

Veiligheidsmarge.

Veiligheidsmarge

De veiligheidsmarge geeft aan tot hoe ver de tekst van de rand van het ontwerp moet blijven. De marge verschilt per product, zie productspecificaties. Het kan voorkomen dat het drukwerk bij het snijden iets verschuift, dan moet u er zeker van zijn dat de tekst leesbaar blijft of niet te dicht op de rand komt te staan, zodoende is deze veiligheidsmarge. Wij hanteren standaard een veiligheidsmarge van 3 mm vanaf de snijlijnen.

 

Wenst u meer informatie? Of bent u nieuwsgierig hoe wij u kunnen ondersteunen bij het opmaken van uw document? Neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder
De Groot zet zich in voor het milieu
Bij De Groot - grootsgedrukt.nl zijn we ons als drukkerij bewust van onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Zo recyclen we, compenseren we onze CO2-uitstoot en hebben we recent
lees verder
Mix van de hoogste kwaliteit en goede persoonlijke contacten
Een mix van de hoogste kwaliteit van drukwerk én prettige persoonlijke contacten; dat bracht Danielle en Dennis Kil bij De Groot - grootsgedrukt.nl. De Amsterdamse ondernemers bre
lees verder