Formaat van uw drukwerk.

Voordat een vormgever aan de slag kan, moet het formaat van het drukwerk precies bekend zijn. Op basis van het formaat maakt de vormgever het document op. Dit is een belangrijke eerste stap in het vormgevingsproces. Indien later blijkt dat het formaat wijzigt, kost het veel tijd om de vormgeving weer aan te passen aan het nieuwe formaat, dat is zonde. Kies daarom als eerste het juiste formaat. Enkele tips van onze studio kunnen hierbij helpen.

Papierformaten. 

Er zijn verschillende standaardisaties wat betreft papierformaten. In de grafische branche is de A standaard het meest gangbaar voor papier. De C en E worden gebruikt in de maatvoering voor enveloppen. Het A-formaat van papier past in het C-formaat van enveloppen.  

 

 

Formaat Afmeting Toepassing
A0 841 x 1189 mm posters, affiches, landkaarten
A1 594 x 841 mm posters, werktekeningen
A2 420 x 594 mm bureauonderleggers, placemats
A3 297 x 420 mm placemats, kalenders, posters
A4 210 x 297 mm briefpapier, brochures, magazines » Bijbehorende envelop C4 (228 x 324 mm)
A5 148 x 210 mm flyers, folders, boeken, uitnodigingen » Bijbehorende envelop C5 (162 x 229 mm)
A6 105 x 148 mm ansichtkaarten, entreekaarten » Bijbehorende envelop C6 (114 x 162 mm)
A7 74 x 105 mm entreekaarten, stickers
A8 52 x 74 mm stickers, visitekaartjes
A9 37 x 52 mm stickers
A10 26 x 37 mm etiketten

Blad- en zetspiegel.

Zetspiegel en bladspiegel

Bladspiegel is het formaat van de pagina, oftewel de plaats die het drukwerk inneemt op het papierformaat inclusief de witruimten eromheen.

Zetspiegel: het deel van de pagina binnen de bladspiegel dat u wilt bedrukken. Het is aan te raden, als het drukwerk meerdere pagina's telt, de zetspiegel op alle pagina's gelijk te houden en uit te gaan van een vaste positie. Dit wil zeggen dat de linker- en de rechterpagina in spiegelbeeld staan.
De manier waarop de zetspiegel op de bladspiegel geplaatst wordt, bepaalt voor een groot deel het aanzien van het drukwerk.

Om witte randen in het drukwerk te voorkomen, drukken we een groter formaat, dan het uiteindelijke drukwerk en snijden we de randen rondom af. Het ontwerp wordt aflopend gemaakt.

Afloop

Afloop of bleed.

Afloop of bleed is het gebied dat rondom het ontwerp iets verder doorloopt dan het formaat van uw drukwerk. In het ontwerp dient dus extra ruimte rondom meegenomen te worden. Wij hanteren een afloop van 3 mm rondom, dus boven, onder, links en rechts van het ontwerp. Afbeeldingen, foto's of kleurvlakken die tegen de rand van een pagina geplaatst worden, moeten dus doorlopen en een extra ruimte van minimaal 3 mm rondom meekrijgen. Indien deze afloop niet aanwezig is, kan bij het snijden een witte rand ontstaan tussen het beeld en de rand van de pagina. Bij het maken van een InDesign-document wordt de afloop ingegeven. Vergeet niet het beeld aflopend tegen de rand te plaatsen.

Om een slordig beeld in uw ontwerp te voorkomen, wordt ook een marge ingebouwd binnen het ontwerp, dit wordt de veiligheidsmarge genoemd.

Veiligheidsmarge.

Veiligheidsmarge

De veiligheidsmarge geeft aan tot hoe ver de tekst van de rand van het ontwerp moet blijven. De marge verschilt per product, zie productspecificaties. Het kan voorkomen dat het drukwerk bij het snijden iets verschuift, dan moet u er zeker van zijn dat de tekst leesbaar blijft of niet te dicht op de rand komt te staan, zodoende is deze veiligheidsmarge. Wij hanteren standaard een veiligheidsmarge van 3 mm vanaf de snijlijnen.

 

Wenst u meer informatie? Of bent u nieuwsgierig hoe wij u kunnen ondersteunen bij het opmaken van uw document? Neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder