Beeld.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden! Toch is deze uitspraak betrekkelijk. Beeld alleen geeft meer aanleiding tot interpretatieverschillen dan alleen tekst. Beelden roepen emoties op en laten in één oogopslag zien welke boodschap de afzender wil overbrengen naar de ontvanger. Beeld ondersteunt tekst, draagt bij aan een beter begrip van tekst en nodigt uit tot lezen. Naast typografie is beeld dus een belangrijk element in de communicatie. Afbeeldingen voor drukwerk zijn anders opgebouwd dan afbeeldingen voor beeldschermen. Enkele begrippen nader toegelicht door onze studio: 

Pixel.

Een pixel is een gekleurd puntje op een beeldscherm. Pixel bestaat eigenlijk uit twee woorden die zijn samengevoegd: picture en element. 

PixelEen pixel is dus een stukje van een beeld. Alle pixels samen vormen het volledige beeld en staan in een raster naast en onder elkaar. Digitale afbeeldingen op een scherm zijn opgebouwd uit een verzameling pixels die elk een specifieke tint of kleur hebben: een rode, groene en blauwe kleur. Door het variëren in felheid van deze drie kleuren zijn alle kleuren van de regenboog te benaderen. Voor ‘zwart’ zijn de drie kleuren ‘uit’ en voor wit licht zijn de drie kleuren ‘aan’. De resolutie van een beeldscherm wordt uitgedrukt in pixels (px).

Resolutie.

Resolutie is het aantal pixels of beeldpunten van een beeldscherm, een afbeelding of een gedrukt oppervlak. Hoe meer pixels, hoe meer ‘informatie’ er in een afbeelding zit en hoe scherper de afbeelding ook zal worden weergegeven. De resolutie van een beeldscherm wordt altijd weergegeven als aantal pixels in de breedte van het scherm x het aantal pixels in de hoogte van het scherm.Resolutie

De meestvoorkomende resoluties van beeldschermen zijn:

1024 x 768 px
1280 x 1024 px
1400 x 1050 px
1680 x 1050 px
1920 x 1080 px
4K / ultra high definition

Soms wordt de resolutie van een beeldscherm weergegeven als PPI. Dit betekent Pixels Per Inch en geeft aan hoeveel pixels zich in een inch (2,54 cm) bevinden.

Dots per inch.

De afkorting van DPI staat voor Dots Per Inch. Dit zijn het aantal beeldpunten per inch (2,54 cm). Hoe meer van deze 'dots' op een klein oppervlak staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeelding. Voor drukwerk is het ideale aantal DPI 300, het minimum aantal DPI is 150. Met deze resolutie worden beelden scherp gedrukt en details, teksten en kleurverloop of schaduweffecten worden naar werkelijkheid weergegeven. 

DPIDe resolutie van een digitale foto (gemaakt met bijvoorbeeld een smartphone) is maar 72 DPI. Als je dit wilt gebruiken voor drukwerk, zal de foto dus altijd omgezet moeten worden naar een resolutie van 300 DPI. Dit omzetten levert kwaliteitsverlies op, aangezien de informatie in de originele foto beperkt is (door de 72 DPI) en deze informatie verdeeld zal moeten worden over 300 DPI. Foto’s met een professionele camera zijn een stuk scherper en gedetailleerder, waardoor er veel minder kwaliteitsverlies optreedt bij omzetting naar een resolutie van 300 DPI.

Stel: u heeft een foto van 1200 pixels breed en u wilt deze foto gebruiken voor drukwerk. De foto wordt dan afgedrukt met een dichtheid van 300 dots per inch (op één inch worden 300 pixels uit de foto geplaatst). U kunt als volgt uitrekenen hoe groot u de foto kunt afdrukken: 1200/300 = 4 inch, oftewel 4 x 2,54 = 10,16 cm breed. Als u de foto toch groter wilt laten drukken, zal deze minder scherp worden.

Wenst u meer informatie? Of bent u nieuwsgierig hoe wij u kunnen ondersteunen bij het opmaken van uw document? Neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder