Kleur en kleurgebruik.

Kleur wordt gevormd door de eigenschappen van licht en onze ogen. Ons oog heeft drie verschillende kleurreceptoren: rood, groen en blauw. Dit zijn de primaire kleuren van het spectraal licht, de meeste kleuren worden gevormd door de combinatie van deze drie kleuren.  

De hersenen hebben kleur al waargenomen voordat ze überhaupt tekst en beeld hebben gezien. Kleur is een krachtige middel om een boodschap over te brengen, te sturen of zelfs te beïnvloeden. Met het juiste kleurgebruik kan een bepaalde emotie gevoeld worden of zelfs de bloeddruk stijgen.

De digitale weergave van kleur is anders dan in drukwerk. Een beeldscherm produceert zelf licht, terwijl bij drukwerk de inkten licht absorberen. Kleur heeft een belangrijke rol, lees hieronder hoe u kleuren het best gebruikt in het maken van een ontwerp.

RGB-kleuren.

RGBHet RGB-kleurensysteem bestaat uit rood, groen en blauw (RGB). Dit noemen we ook wel lichtkleuren of monitorkleuren. Deze kleuren geven samen (opgeteld) wit licht en hierdoor worden ze ook wel additieve kleuren genoemd. RGB-kleuren zijn geen drukkleuren. Wanneer het bestand uit RGB-kleuren bestaat, moet deze eerst omgezet worden naar CMYK-kleuren. Omdat het kleurenbereik van RGB groter is dan CMYK kunnen de kleuren afwijken. De RGB-kleuren worden gebruikt voor digitale beeldwerking op monitor, televisie, etc.

CMYK-kleursysteem.

CMYKCMYK is het systeem om tekst en afbeeldingen in alle kleurnuances weer te geven. De kleuren zijn gebaseerd op de vier basiskleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (CMYK). Dit systeem wordt vooral gebruikt bij full-colour drukwerk. Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, ontstaan de secundaire kleuren cyaan, magenta en yellow (afgekort CMY). In tegenstelling tot de RGB-kleuren kan met de CMY-kleuren geen echt zwart verkregen worden, maar alleen een donkerbruine kleur. Daarom wordt zwart gebruikt als de vierde drukkleur en daarmee ontstaat het CMYK-kleursysteem (met de K van key). Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren worden nagebootst. Omdat cyaan, magenta en yellow licht ‘onttrekken’ aan de primaire kleuren rood, groen en blauw worden ze subtractieve kleuren genoemd. Bij het drukken van uw flyers, folders, visitekaartjes wordt het CMYK-kleursysteem gebruikt.

PMS kleuren.

Zoals we RGB-kleuren voor beeldschermen en CMYK-kleuren voor drukwerk hebben, zo zijn PMS (Pantone Matching System) kleuren ontwikkeld om exact de juiste kleur uit de drukpers te krijgen. Door het bedrijf Pantone zijn met 15 basiskleuren meer dan 1100 kleuren gedefinieerd, die elk een uniek nummer hebben. Het zijn gestandaardiseerde kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn en die in waaiervorm verschijnen. Zodoende zijn Pantone kleuren uitstekend geschikt voor bedrijfslogo's en huisstijlen. Het PMS kleursysteem is ontwikkeld zodat drukkers en ontwerpers over exact dezelfde kleuren spreken.  Steunkleuren en proceskleuren zijn extra PMS-kleuren naast de drukkleuren zwart en/of full-colour.

PMSHet heeft de voorkeur om beeldbewerking uit te voeren in RGB en vanuit InDesign alle beelden om te zetten naar RGB met gebruik van het juiste kleurprofiel afgestemd op het drukproces en substraat, download hiervoor onze aanleverspecificaties. Dit houdt in dat de bewerking van beelden in RGB wordt uitgevoerd en de omzetting naar CMYK pas later wordt gedaan. Om te kunnen werken in de kleurruimte die uiteindelijk gebruikt wordt in druk is het mogelijk hierop te anticiperen tijdens het vormgevingsproces.


Kleurgebruik is zowel in offline als online uitingen essentieel. Het is belangrijk om het kiezen van kleuren op basis van de juiste associaties in combinatie te zien met de juiste kleurcombinaties en de mate van contrast. Dit laatste geldt zeker ook voor digitale uitingen. Wenst u meer informatie over kleurgebruik of hoe wij colour management toepassen? Neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Transformatie inpakafdeling | Timelapse
Recent kreeg onze inpakafdeling een upgrade. Zo plaatsten we een nieuwe lopende band en zuignappensysteem, waardoor zwaar tilwerk verleden tijd is.
Bekijk video
Het belang van veelzijdig drukwerk voor de KNRM
Al twee eeuwen lang draagt de KNRM bij aan het waarborgen van veiligheid op het water. Dit wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door vrijwilligers die de reddingsboten bemannen en a
lees verder
Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder