Papier als ondergrond.

Met papier kunt u het verschil maken in uw drukwerk. Papier is er in vele soorten, maten, gewichten, kleuren en afwerkingen. Juist die uitgebreide mogelijkheden maken het soms lastig de juiste papierkeuze te maken. Logisch dat we hier veel vragen over krijgen. Om ervoor te zorgen dat u voortaan het maximale uit uw drukwerk haalt, helpen we u graag op weg door de verschillende eigenschappen van papier hieronder toe te lichten.

Soorten papier. 

De grootste onderverdeling in papier is te maken tussen coated (gestreken) en uncoated (ongestreken) papier. Bij de keuze tussen coated en uncoated papier, spelen kleurkracht en uitstraling een grote rol. 

coated papierCoated papier voelt gladder aan, doordat tijdens de papierproductie een coating (strijklaag) wordt aangebracht op het papier. Hierdoor glanst het papier. De glans varieert van mat naar half mat, silk of hoogglanzend (ook wel gesatineerd genoemd). Het mat coated (Machine Coated/MC) papier glanst nauwelijks. Uncoated glanst niet en voelt wat ruwer aan. Op dit papier wordt geen coating aangebracht, waardoor het papier meer structuur heeft. 

U kunt zich voorstellen dat inkt zich anders gedraagt op beide papiersoorten. Bij coated papier zorgt de coating ervoor dat de inkt veel minder door het papier wordt geabsorbeerd. Deze eigenschap geeft meer kleurkracht en een scherpere rasterpunt, waardoor beelden en foto’s met veel kleur schitterend overkomen. Tekst daarentegen is minder goed leesbaar vanwege de weerkaatsing. Overigens is dit bij de mat coated papiersoort weer geen probleem. De coated papiersoort wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van magazines, brochures, folders en flyersuncoated

Uncoated papier heeft een open structuur en neemt de inkt goed op, waardoor het drukwerk minder kleurkracht en minder scherpe rasterpunten heeft. Een tekst op dit papier leest erg prettig, afbeeldingen en foto’s zijn fletser van kleur en zien er minder sprankelend uit. Ongestreken papier is goed beschrijf- en bestempelbaar, omdat de inkt geabsorbeerd wordt. Uncoated papier wordt veel gebruikt voor briefpapier, with complimentscards en ander huisstijl drukwerk

Een andere gestreken papiersoort is sulfaatkarton. Bij sulfaatkarton gaat het met name om de stevigheid van de papiersoort. Door de opbouw van vezels is dit papier erg stug. Sulfaatkarton is geen karton, maar wel zo stevig dat er geen scheuren of kreukels in komen. Dit papier wordt vaak gebruikt voor ansicht- of wenskaarten en boekomslagen.

De papiermonsters in onze monsterbox geven u een goed beeld van de mogelijkheden, vraag hem aan!

Gramsgewicht.

gramsgewichtNaast de belangrijkste papiersoorten zijn er nog meer verschillen in papier. Denk bijvoorbeeld aan het gramsgewicht. Het gramsgewicht wil zeggen, ‘het gewicht van het papier per vierkante meter’. Wilt u een A4 laten drukken op 300 grams papier, dan wil dat zeggen dat het papier 300 gram weegt per m2 en hieruit een A4 is gesneden.

Het gewicht van het uiteindelijke vel papier rekent u als volgt uit:
Uiteindelijk gewicht = gramsgewicht per m2 x lengte eindformaat (in meters) x breedte eindformaat (in meters). 

Het voorbeeld: Het gewicht van een A4 op 300 grams papier is dus: 300 x 0,21 x 0,297 = 18,7 gram

Let op! Verschillende papiersoorten met hetzelfde gramsgewicht kunnen heel anders van stevigheid zijn. 

Breed- en langlopend.

Papier wordt op rollen geproduceerd en daarna in vellen gesneden. Als het papier wordt gesneden kan dit in de lengte- of breedterichting van de rol worden gedaan. breedlopend en langlopend papierDe looprichting van papier is de richting waarmee de (hout)vezels in het papier liggen. De vezels in het papier lopen evenwijdig aan de lange zijde van het vel papier bij langlopend. Bij breedlopend lopen de vezels haaks aan de lange zijde. Komt de lengte uit de breedte van de papierbaan dan is het papier breedlopend (BL). Snijdt men dit in de lengte van de papierbaan dan is het langlopend papier (LL). A4 papier is altijd langlopend en A3 papier vaak breedlopend. Je kunt heel eenvoudig bepalen of het om breed- of langlopend papier gaat. Hieronder drie manieren:

1. Scheuren van het papier
Scheur het papier aan beide zijden, waardoor twee soorten scheuren ontstaan: één die recht loopt en één die krom loopt. Bij de scheur in de lengte is de scheurlijn een brokkelige lijn. De scheurlijn bij langlopend papier is redelijk recht te noemen. Daar waar het papier recht scheurt is de looprichting van het papier.

2. Buigen van het papier
Door het buigen van het papier voelt u weerstand. Daar waar de weerstand het minste is, is de looprichting van het papier.

3. Vochtig maken van het papier
Door aan beide zijden het papier vochtig te maken. De looprichting is daar waar de as is van het opgerolde papier.

De vezelrichting van het papier heeft grote invloed op het afgewerkte product. Met name voor magazines en boeken is de looprichting van het papier erg belangrijk. Het binnenwerk van een boek dient altijd evenwijdig aan de rug van het boek te lopen, waardoor het boek beter open blijft liggen. 

papierformaten

Papierformaten.

Er zijn verschillende standaardisaties wat betreft papierformaten. In de grafische branche is de A standaard het meest gangbaar voor papier. De C en E worden gebruikt in de maatvoering voor enveloppen. Het A-formaat van papier past in het C-formaat van enveloppen.

 

Formaat  Afmeting                  Toepassing

A0         | 841 x 1189 mm.    | posters, affiches, landkaarten
A1         | 594 x 841 mm.      | posters, werktekeningen
A2         | 420 x 594 mm.      | bureauonderleggers, placemats
A3         | 297x  420 mm.      | placemats, kalenders, posters
A4         | 210 x 297 mm.      | briefpapier, brochures, magazines » Bijbehorende envelop C4 (228 x 324 mm)
A5         | 148 x 210 mm.      | flyers, folders, boeken, uitnodigingen » Bijbehorende envelop C5 (162 x 229 mm)
A6         | 105 x 148 mm.      | ansichtkaarten, entreekaarten » Bijbehorende envelop C6 (114 x 162 mm)
A7         | 74 x 105 mm.        | entreekaarten, stickers
A8         | 52 x 74 mm.          | stickers, visitekaartjes
A9         | 37 x 52 mm.          | stickers
A10       | 26 x 37 mm.          | etiketten

Wenst u meer informatie over de verschillende papiersoorten? We helpen u graag om de juiste papierkeuze te maken voor uw offset drukwerk. Indien u vragen heeft, neem contact op of bel naar 0183 - 58 33 33.

 

Happy Times Magazine: het eerste boomvrije magazine van Nederland
Wat ooit begon als een nieuwsbrief vanuit een passie voor duurzaamheid, is inmiddels uitgegroeid tot een online platform, eigen radioshow én sinds kort een magazine om positief kl
lees verder
De Groot zet zich in voor het milieu
Bij De Groot - grootsgedrukt.nl zijn we ons als drukkerij bewust van onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Zo recyclen we, compenseren we onze CO2-uitstoot en hebben we recent
lees verder
Mix van de hoogste kwaliteit en goede persoonlijke contacten
Een mix van de hoogste kwaliteit van drukwerk én prettige persoonlijke contacten; dat bracht Danielle en Dennis Kil bij De Groot - grootsgedrukt.nl. De Amsterdamse ondernemers bre
lees verder